Veel bedrijven pakken burn-out nog niet genoeg aan

In de schoot van het CPBW van Bayer werd beslist om in een werkgroep de impact van de nieuwe regelgeving rond psychosociale risico’s (PSR) in kaart te brengen. Dit geeft ons meteen de gelegenheid om dieper in te gaan op de aanhoudende meldingen van hoge werkdruk en stress en een beleid uit te stippelen om dit sluipend gevaar tegen te gaan. Veel hangt natuurlijk af van het engagement van de directie om proactief en daadwerkelijk de risico’s in te dijken zonder zich te beperken tot vage bewoordingen in al even vage beleidsrichtlijnen. Het is niet voldoende om volledig volgens de nieuwe wetgeving te handelen (compliance) zonder dat er in de praktijk (dus op de werkvloer) iets veranderd.

Uw vertegenwoordigers in deze werkgroep zijn Ann Daems, Wilfried Willemen, Luc Crets en Bart Vandemeulebroucke. Contacteer hen indien je meer info wenst.

Hieronder vind je een persbericht van LBC-NVK met dezelfde bovenvermelde titel.


Volgens Securex erkent 95 procent van de bedrijven hun verantwoordelijkheid voor burn-outs bij werknemers en pakt een kleine 50 procent het probleem aan. Een positieve trend. Toch zakt het aantal werknemers met problematische werkstress en burn-outs niet. Het probleem moet beter worden aangepakt om zoveel mogelijk burn-outs te voorkomen.

Uit een onderzoek van Securex blijkt dat bijna de helft van de grote organisaties en 1 op 4 van de kleine een beleid rond burn-outs te voeren, hetzij specifiek, hetzij in het kader van een bredere aanpak van stress of langdurige afwezigheden.
Maar het stressbeleid loopt dikwijls vast in algemene intenties, analyses, werkgroepen, bevragingen over stress. Bedrijven hebben het gevoel daarmee genoeg met het probleem bezig te zijn. De oorzaken van stress en burn-out worden zo niet weggenomen.
Ondernemingen moeten de echte oorzaken structureel aanpakken. Werkgevers kennen die oorzaken. In het onderzoek wijt 77 procent van de werkgevers de stijging van het aantal werknemers met burn-out aan een verhoging van de werkdruk. 46 procent van de werkgevers wijst naar de quasi permanente bereikbaarheid via gsm en internet, waardoor werk en privé steeds moeilijker te scheiden zijn.
Een beleid op basis van engagementen, talenten en competenties alleen helpt burn-out niet uit de wereld, zoals het onderzoek suggereert. Het klopt, heel wat werknemers zijn gebaat bij loopbaanbegeleiding. Maar velen trekken hun conclusies en verlaten het bedrijf. Wat baat het te investeren in betrokkenheid als geëngageerde werknemers uitgeput het bedrijf verlaten? Er is geen sprake van structurele maatregelen om een te hoge werkdruk en ongebreidelde beschikbaarheid tegen te gaan.
Werknemers kunnen hun steeds langere loopbaan alleen op een gezonde manier volhouden, als er meer mentale rustperiodes zijn en als de grens tussen werk en privé beter wordt bewaakt. Het is niet voor niets dat de wetgeving rond het psychosociaal welzijn van de werknemers sinds vorig jaar is verstrengd. De wetgeving voorziet trouwens uitdrukkelijk meer mogelijkheden om collectief en structureel in te grijpen.
De beste manier om werkstress te verminderen is via sociaal overleg en alle overlegorganen hierbij te betrekken: het comité voor preventie en bescherming van de werknemers, de ondernemingsraad en de syndicale afvaardiging. Het NVK vraagt om ook met afgevaardigden van werknemers én met preventieadviseurs psychosociale aspecten rond de tafel te zitten in het comité voor preventie en bescherming van de werknemers (CPBW). Samen met de werkgever worden daar de risico’s van psychosociale belasting in kaart gebracht en wordt een goed onderbouwd preventieplan uitgewerkt.
Het is goed dat bedrijven meer en meer inzien dat ze een belangrijke rol te spelen hebben in de strijd tegen stress en burn-out bij werknemers. Maar dat is slechts een eerste stap als je het aantal stressklachten echt wil terugdringen. Volgende stappen moeten worden uitgestippeld in samenspraak met de werknemers, via sociaal overleg.

Nog vragen over dit persbericht?
Bel met Sandra Vercammen
Nationaal secretaris NVK, kaderwerking van LBC-NVK
0474 31 84 73
svercammen@acv-csc.be