Kort verslag CPBW van 25/11/2021

PFAS op onze site

Ondanks studies die aangeven dat bedrijfsbrandweerlieden een lagere blootstelling hebben dan de gemeentelijke korpsen, is het volgens de werknemersvertegenwoordiging toch aangewezen om bloedanalyses uit te voeren. Als analyses mogelijk zijn, moeten we dit doen om de waardes en de evolutie daarvan in kaart te brengen. Een goede communicatie en opvolging kan de eventuele ongerustheid wegnemen.

Alarmoefeningen

De veiligheidsbezetting en het aantal noodkaarten blijft een discussiepunt. Belangrijk hierbij zijn uiteraard de alarmoefeningen die volgens ons sterk moeten uitgebreid worden en in reële situaties moeten verlopen. Alle opmerkingen moeten ernstig worden genomen en de bedrijfsprocedures moeten helder en duidelijk zijn. Dat er tijdens de daguren meer mankracht is om op te rekenen, is logisch maar in een 24/7 context staan de operators er meermaals wél alleen voor. Er is dus nood aan een meer realistische benadering dan de theoretische.

Onderbezettingen

Op verschillende bedrijven zijn er recent bezettingsproblemen geweest, sommige te wijten aan Covid. We duiden op de bedrijfsafspraken hieromtrent en op het feit dat deze door de bedrijfsleiding niet werden nageleefd. Indien installaties veilig gesteld of stilgelegd moeten worden omdat er te weinig operators zijn, dan mag de bedrijfsleiding en/of ploegleiding hier niet van afwijken.

Geurhinder

De verschillende klachten over mestgeur werden doorgegeven en de bevoegde inspectiediensten hebben onder dreiging van tijdelijke sluiting het bedrijf een actieplan opgelegd. Het blijft belangrijk om elke geurhinder door te geven en om gepast te reageren zoals voorzien in onze procedures. Er volgt nog een communicatie over dit thema vanuit de preventiedienst.

Veiligheidsbeleid PUR

Naar aanleiding van het moeizame verloop bij de stilstand Aniline, de discussie rond de ploegbezetting op Polyether en een groot verlies van product naar de omgeving, heeft de werknemersvertegenwoordiging vragen gesteld over het gehanteerde veiligheidsbeleid bij PUR. De bedrijfsleiding zegt dat er geen ander beleid is dan dat van Covestro. Er werden inderdaad veel registraties van verzorgingen opgetekend maar er werd telkens wel correct gehandeld m.b.t. het oproepen van de hulpdienst; zelfs de ‘kleinste’ incidenten werden gemeld. De oefeningen met de veiligheidsbezetting worden opgevolgd en het milieu incident werd op de voorziene manier gemeld en behandeld. De discussie wordt verdergezet op het volgende CPBW.

Incident met fenol op Makrolon

De bedrijfsleiding becommentarieert het incident van 21 september waarbij 3 medewerkers werden verzorgd na mogelijks fenolcontact. De werknemersvertegenwoordiging stelt dat de afwikkeling en het onderzoek van het incident niet naar behoren verliepen. Er ontstaat verder discussie over het thema ‘first-line-breaking’ dat de bedrijven op een verschillende manier invullen en dat voor verwarring zorgt. Dit wordt bekeken en de discussie wordt verdergezet op het volgende CPBW.


Volgend CPBW: 16 december 2021.

Meer info bij uw vertegenwoordigers op 3268 en 3919