Hoe bereik jij je pensioen?

De regering-Michel verhoogde de pensioenleeftijd tot 67. Ze verstrengde de voorwaarden voor vervroegd pensioen, voor SWT (brugpensioen), voor landingsbanen en voor tijdskrediet. De belofte om langer werken haalbaar te maken door meer werkbaar werk werd niet ingelost. Net zoals de belofte om werknemers met zwaar werk een korting te geven op de hogere pensioenleeftijd.

Wie vroeger stopt omdat hij/zij zwaar werk heeft gedaan, lijdt zwaar pensioenverlies als de regering haar plan doorvoert. Dat verlies loopt van 56 euro (voor het minimumpensioen) op tot 353 euro per maand (voor het hoogste pensioen). Bovendien tellen periodes van zwaar werk uit het verleden (vóór de invoering van het nieuwe systeem) slechts mee voor maximum tien jaar én alleen als je nog actief bent in dat zwaar beroep bij dezelfde werkgever. Dus: werknemers, die 30 jaar lang een zwaar beroep uitoefenden vóór 2020, kunnen hoogstens enkele maanden vroeger met pensioen.

Wij willen voor iedereen een waardig pensioen op een redelijke leeftijd!

ONZE PENSIOENKEUZES

  • Voor iedereen recht op pensioen op 65. Geen verlenging van loopbaanvoorwaarden.
  • Een sterk wettelijk pensioen waarmee je een waardig leven kan leiden.
  • Geleidelijke afstemming van wettelijk pensioen in de privé op dat van de openbare sector.
  • Rekening houden met belastend werk zodat werknemers niet opgebrand met pensioen gaan.
  • Hoger minimumpensioen, zodat gepensioneerden niet in armoede vallen.
  • Op menselijke manier rekening houden met tegenslagen (periodes van werkloosheid, loopbaanonderbreking, zorgverloven, enzovoort) in de pensioenberekening.
  • De inkomensgrens voor de pensioenberekening verhogen zodat het verschil tussen het laatste loon en het pensioen van werknemers beperkt blijft.

Doe mee met het pensioenalarm!

DINSDAG 2 OKTOBER 2018 – ANTWERPEN

START 10.30U LEOPOLD DE WAELPLAATS

EINDE GROENPLAATS

Als deelname aan het pensioenalarm leidt tot loonverlies hebben vakbondsleden recht op een stakingsvergoeding. Contacteer je afgevaardigde, je vakcentrale of je je plaatselijke afdeling voor afspraken over vervoer en dergelijke.