De collega’s werken thuis

Editoriaal van Sandra Vercammen (uit “Kader” nr 149)

“Kies zelf waar, wanneer en hoe je werkt”. Dat was de opdracht, die Frank Van Massenhoven en Tom Auwers aan hun personeel gaven, zo’n 10 jaar geleden. Van Massenhoven en Auwers,resp. voorzitter en directeur-generaal strategie en changemanagement van de FOD Sociale Zekerheid, schreven er een boek over. Onder diezelfde titel. Over de wijze waarop zij een saaie, duffe, inefficiënte overheidsadministratie wisten om te toveren tot een modern gemanagede werkomgeving waar het ‘hip’ om werken is.

Ze hebben het over een totaal andere boeg gegooid. Hun werkcultuur vat je samen in drie kernwaarden: respect, resultaten en vertrouwen.  Werknemers bij de FOD Sociale Zekerheid werken waar, wanneer en hoe zij willen. Wil je overdag inkopen doen en ‘s avonds werken? Dat kan. Wil je je kinderen in alle rust naar de schoolpoort brengen alvorens aan de slag te gaan? Dat kan. Thuiswerken? Dat kan. Je kiest zelf. 69% van de mensen werkt 1 tot 3 dagen thuis. Weg met uren en uren fileleed, stress, tijdverlies én energieverlies. Tijdwinst dus voor werknemer én werkgever. Ik heb het hem zelf horen vertellen. Een gepassioneerd man, die Frank. En ja, iedereen mag Frank zeggen. Hij voelt zich niet beter dan zijn toehoorders. Of zijn personeel.

Al 100 keer hebben zij hun verhaal gebracht. Ze worden uitgenodigd door werkgevers, in HR-kringen. Via die weg heb ik dit duo ontmoet. Ik ben er door geprikkeld, moet ik toegeven. Als een ‘werkgever’ zoveel werknemers in een bedrijf ‘gelukkig’ kan maken, wordt een vakbondsmens wel eens argwanend: “Er klopt iets niet. Hier zit een addertje onder het gras.” Of je laat de hype aan je voorbij gaan en focust opnieuw op de miserie en het onrecht in vele andere bedrijven.

Maar dat is tegen mijn natuur. Als iedereen de rug keert, blijf ik staan, kijk en luister. Ik ben er van overtuigd dat er veel goeds zit in de aanpak van Frank en Tom. Ik ben bijzonder gefascineerd door dit project omdat het kaderpersoneel, de groep werknemers waar het NVK-team zich naar richt, deze manier van werken zéér goed kent: tijd- en plaatsonafhankelijk werken: “Zorg dat je werk klaar is, het interesseert me niet waar, wanneer of hoe je het doet!” Prestatiegericht werken noemen ze dat ook. Deadlines, targets, … wel honderd synoniemen hebben ze er voor. En oh ja, bonussen horen er bij, maar alleen als je flink gepresteerd hebt. Maar dan wel wat minder dit kwartaal voor mevrouw X wegens zwangerschapsverlof. En ook wat minder voor meneer Y wegens ziekte de afgelopen 2 maanden: een burn-out. Veel kaderleden ervaren dagelijks de werkdruk en de werkstress die de collega’s van de Sociale Zekerheidsdienst minder schijnen te ervaren. Ik ben benieuwd hoe ze het doen en of dit ook kan in een niet-overheidsomgeving. Ik ben op zoek want ik blijf geloven in een betere wereld, een betere werkplek. Naïef?

In het Actieplan dat het NVK eind november 2012 opstelde heeft het thema al meteen een prominente plaats gekregen. We willen het thema zeker verder oppikken en kijken of dit ‘wonderverhaal’ ook in andere sectoren en ondernemingen een antwoord kan bieden aan verzuchtingen van kaderleden.

SANDRA VERCAMMEN

Nationaal secretaris NVK

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.