Corona Update ACV

Afwezig op het werk ten gevolge van het coronavirus

Het coronavirus verspreidt zich snel over Europa. Nu het ook ons land bereikt heeft, nemen de Belgische werkgevers eveneens maatregelen. Het valt te verwachten dat er dan heel wat vragen van leden en militanten zullen komen. De vragen zullen gaan over:
– zieke werknemers,
– werknemers die in quarantaine worden geplaatst,
– werknemers die preventief niet meer mogen gaan werken,
In deze nota wordt kort ingegaan op de verschillende situaties waarmee werknemers zouden kunnen geconfronteerd worden.

  1. De werknemer wordt ziek t.g.v. coronavirus (in België of het buitenland): In dit geval gaat het om arbeidsongeschiktheid omwille van ziekte. Normaliter zal je arts je medisch ongeschikt verklaren. Hier gelden de gewone regels bij ziekte, zoals omschreven in het arbeidsreglement (werkgever verwittigen, medisch attest overmaken en beschikbaar zijn voor eventuele controle.
    De werkgever betaalt zijn werknemer gewaarborgd loon. Na de periode gedekt door gewaarborgd loon kan de werknemer uitkeringen bij de mutualiteit aanvragen.
  2. De werknemer wordt in quarantaine geplaatst (beslissing overheid) en is zelf niet ziek: Als je in een ziekenhuis of instelling verblijft, voorziet de wet dat je arbeidsongeschikt bent. Als je niet in een instelling verblijft, maar gewoon thuis bijvoorbeeld, dan is er een vermoeden van arbeidsongeschiktheid als je in contact kwam met een besmette persoon. Het coronavirus behoort weliswaar niet tot de lijst van gekende besmettelijke ziektes maar het spreekt voor zich dat je vanuit medisch oogpunt geen onderscheid kan maken. Best laat je de arbeidsongeschiktheid bevestigen door de behandelende arts. In beide situaties maak je aanspraak op gewaarborgd loon.
  3. De werknemer wordt uit voorzorg door de werkgever niet toegelaten op het werk (bv. omdat hij in besmet gebied op verlof is geweest): Dit is geen overmacht. Het is immers de werkgever die eenzijdig het contract schorst (zonder beslissing van de overheid). De werkgever begaat weliswaar een fout (hij heeft de plicht om zijn werknemers te werk te stellen) maar de werkgever kan in dit geval een rechtvaardiging inroepen. De werkgever zal gehouden zijn om de schade die door zijn fout ontstaan is, te vergoeden. Deze schade is het inkomensverlies en eventueel verlies van sociale rechten (o.a. vakantiegeld) van de werknemer. In het beste geval zal de werkgever dit opvangen door toch het loon toe te staan voor deze afwezigheidsdagen. In dit geval moet de werkgever de werknemer blijven verder betalen. Er zou, in onderling akkoord, eventueel kunnen afgesproken worden om te telewerken (indien mogelijk). Wij vrezen echter dat werkgevers in deze situaties zullen aansturen op een onderling akkoord over toegestane afwezigheid. Als de werknemer daar mee instemt, betekent dit in feite verlof zonderwedde. Dit betekent dat je geen loon meer kan vorderen en dat je voor deze dagen geen rechten opbouwt (o.a. vakantiegeld en vakantiedagen).

Bron: André Leurs / Studiedienst ACV-BIE
Extra en recentste informatie op www.hetacv.be